FESTIVAL ROMSKE KULTURE I AKTIVIZMA

13. oktobar

Prvi Roma prajd

Frka -„Romi su ljudi, a ne statistika“ – pod ovom parolom više stotina pripadnika romske zajednice i aktivista različitih organizacija krenuli su u petak u pet do 12 od zgrade Vlade i Nemanjinom ulicom spustili se do Mikser hausa. Prvi Roma prajd počeo je obraćanjem Soraje Post, poslanice Evropskog parlamenta, a održan je u okviru jednodnevnog Festivala romske kulture i aktivizma (FRKA). Učesnici šetnje zaustavili su se u parku kraj autobuske stanice kako bi izbeglicama koje borave u imprvizovanom kampu uručili hranu, vodu, odeću, obuću i higijenska sredstva kao znak solidarnosti Cilj šetnje bio je skretanje pažnje na akutne probleme sa kojima se Romi i Romkinje u Srbiji i regionu susreću svakodnevno, loš položaj romske zajednice i svakodnevnu diskriminaciju i kršenje ljudskih prava.

-Romi su u Srbiji prisutni više od 700 godina, a mi tek od 2012. godine imamo status nacionalnih manjina, i tek od tada možemo da ostvarimo naša Ustavom zagarantovana prava. Danas ovde jesam da pozovem celu romsku zajednicu i predstavnike vlasti na zajedničko partnerstvo za rešavanje problema Roma u Srbiji. Sve veći broj Roma završava fakultete, a u toj populaciji i dalje postoji 95 odsto radnosposobnog stanovništva koje nigde ne radi. Među Romima je za 20 godina kraći životni vek nego među ostatkom staovništva. Uslovi života tog stanovništva su katastrofalni, rekao je Dragan Gračanin, član organizacionog odbora festivala.

FRKA je nastavljena u Mikser hausu otvaranjem izložbe fotografija „Romi i umetnost“ Ivana Prede. Program je mastavljen tribinom „Evropa, Balkan i Romi“, nakon koje je sledila debata o položojau Romkinja, te projekcija filma o šabanu Bajramoviću u produkciji „Media & reform centra“ iz Niša koji je pratila diskusija na temu „Romi u javnom/medijskom prostoru“.

– FRKA je tu da bi poslužila kao mamac, da bi se porazgovaralo i o drugim stvarima koje muče romsku zajednicu, o diskriminaciji, o tome da zbog problema u državi trpe poglavlja predpristupnih pregovora koji se odnose na poboljšanje položaja manjina, posebno Roma, rekao je predsednik Odbora za kulturu Nacionalnog saveta Roma Dragan Ristić, izrazivši pri tom žaljenje što kultura kao najbolji proizvod romskog naroda, nikada nije bila dovoljno iskorišćena.

Završnicu festivala činio je bogat muzički program u okviru koga su nastupili bendovi „Crne mambe“ iz Niša, „Gipsy Mafia“ iz Zrenjanina i beogradski GRUBB.